Skip to main content

Treasure hunting - Kincsvadászat

Azt hiszem, most már értem, miért olyan népszerű Amerikában a "garage sale" vagy "yard sale". Hogy mi is ez? Amikor meg akarsz szabadulni a garázsban és a lakás egyéb helyiségeiben felhalmozódott sok-sok limlomtól, régi, de még esetleg használható bútoroktól, nagymamától örökölt csipketeritőktől és még ki tudja, mindentől, nos, akkor rendezel egy "garage sale"-t. Ilyenkor az ember a környéken kiplakátolja az "eseményt" (legtöbbször szombatra időzitik, hiszen akkor ér rá mindenki), kirakodja az "árut",majd szépen kiül a garázs vagy ház elé a kempingszékre, és várja a kedves vevőjelölteket :)
És hogy miért népszerű ez az időtöltés? Én arra a következtetésre jutottam - és javitsatok ki, ha nem igy van - hogy 1. mindenki szeret "kincsekre" vadászni, 2. mindenki szeret olcsón hozzájutni dolgokhoz, 3. az amerikai átlagpolgár rengeteg felesleges holmit halmoz fel, amitől előbb-utóbb, amikor a tárolókapacitás elérte a limitet, meg kell valahogy szabadulni. És mi a legjobb (és esetleg még egy kis hasznot is produkáló) módja ennek? A fent emlitett szabadidős tevékenység :)
Wayne-nek én is mondtam, hogy épp kapóra jön a garázs kiüritése. Nem muszáj mindent az Üdvhadseregnek és a Goodwill Store-nak adni(Salvation Army és a Goodwill bevesz minden, még használható dolgot,és kedvezményes áron árusitja, vagy esetleg adományként továbbitja szegényeknek. Az adódból aztán leirhatsz egy bizonyos összeget, mint adományt, amit ezeknek az intézményeknek adtál).
Szóval lehet, hogy még egy kis "zsebpénz" is folyna be, ha megpróbálnánk eladni pár dolgot...Az ötlethez a közvetlen szomszédaink is örömmel csatlakoztak, igy lehet, hogy "dupla" garage sale-t rendezünk hamarosan.
Hogy visszatérjek a "kincsvadászathoz"...Annak ellenére, hogy a garázsba bejutni csak úgy lehet,ha előtte gátfutó leckéket veszel, Wayne vette a bátorságot, és megpróbálkozott a lehetetlennel: utat vágni a dobozok, öreg bútorok, biciklik, fényképekkel teli bőröndök, ruháskosarak között. A siker kulcsa: türelem és kitartás...Nos, az első pár dobozt kiszabaditottuk, és nekiálltunk a tartalmukat megvizsgálni. Ilyenkor éled fel a kincsvadász:) Néhány "kincs", amit találtunk eddig: 60-as évekből származó, muzeális értékű rozsdamentes robotgép és tartozékai, és egy 20-as évekből (!) származó jegyzetfüzetféle.(Képek hamarosan jönnek)
Kiváncsi vagyok, vajon még miféle érdekes dolgokat fogunk találni.
A jövő héten bele kell húzni a rakodásba-szortirozásba-selejtezésbe, mert a hónap végéig ki kell üriteni a garázst. Akkor kezdik ui. a bontást - egyelőre még csak a garázst, és egy ideiglenes kerités lesz épitve a telek déli oldalán. Mindent bele! :)

Now I'm starting to understand why garage sale/yard sale is so popular in the US. 1. People like treasure hunts. 2. People like bargains. 3. People have so much stuff piled up in their garage, house, closets, basement, that - after their storage capacity reached the limit - they've got to get rid (some)of them.
So do we...:) Now it's perfect time for us to say goodbye to some of our junk that has been around the house for decades. What a coincidence (again? No...it can't be a coincidence:) that our church is having a rummage sale next Saturday and our next door neighbors, Henry and Brenda are having a garage sale too. So we might join them :)
So back to our treasure hunting...Guess what Wayne found in the garage: an old 1957 Dormeyer Silver Chef 4300 shiny chrome mixer! It was his mom's. Since we're not really into vintage stuff, we decided to sell it on Ebay. Who knows, someone might be interested. I'm sure we'll find some more interesting things there :) The funniest part of our "junk treasure hunt" was how we started arguing about what to keep, what to give away and what to throw away:) I was wondering why on earth we should keep old audio cassettes. We don't even have a player...Okay, I know - oh, those memories from the 60s and 70s...Well, honey, we just need to move on, don't we? :)
Anyway, we're in the middle of this fun treasure hunting...More to come as I find something worth to share with you guys.

Comments

Tomi said…
Oriási "szivfajdalom" hatalmasodik el az ember fián, ha meg kell szabadulni - talan mar reg elfelejtett - "hasznos" dolgoktól. Ezert kellene evente "koffervizitet" tartani a jól eldugott holmik kozott :) Gondolom, Wayne-nak is verzik a szive.....
Tomi said…
Egy ilyen koffervizit nagyon nagy lelkierot feltetelez az elkovetojetol :)Gondolom Wayne-nek nagy lelkiero kell hozza. Persze a cel erdekeben kimeletlennek kell lenni onmagunkhoz. Ismeros az erzes .....
Zsuzsi said…
Na, azert nem kell felni, tul fogja elni:) Csak hat a nosztalgia...:))
karoly said…
Hát ez a mixer 1957-ből, bizony nem olyan, mint az itthoni hasonló korabeli NDK-s mixerek. Valahogy egy kicsit dizájnosabb. Még majd én is kedvet kapok a pincém kitakarításához, amit évek óta halogatok. További lendületes építkezést, és kincskeresést kívánok!

Popular posts from this blog

We've moved in!! Beköltöztünk! :)

I can hardly believe that - even if it's still not official - we're in the house! I am way behind with posts, but here I am:) So I left off with some photos of the kitchen and master bedroom. As soon as we put a bed in the master bedroom around early September 2014, we could finally move in. It felt like being newly weds, with just a bed and a chest of drawers there, but we were happy campers to sleep in a king size bed! :)
Along with that I could also start using a bigger bathroom. Wayne figured it out that the propane tank could actually be hooked up on the gas line, so we had hot water in the bathroom.
Since then we've finished the railings on both balconies, and some touch-up work in the kids' bathroom.
My happiest moment, however, was when I could move in the kitchen! It happened in early January 2015. Oh boy, how long I had been waiting for that moment!
Now I'm a happy owner of a nice, big kitchen. Some touch-up work still has to be done, but there's n…

What is it like to live in a motorhome? Milyen is egy lakókocsiban lakni?

Since it takes a few days for the concrete to dry, I thought to "take a brake" and show you around in our little, cozy motor home :) Though Wayne is an expert when it comes to living or traveling in a motorhome, I had no idea what it was like, until we first were "introduced" to this guy. It's a 1985 36' Titan, and still running. Of course a lot of stuff have been replaced or changed in it. Until about 3 years ago, my parents-in-law used it, and as far as I heard, they had had some adventurous trips, as far as Alaska, British Columbia etc. Well, seems that after 20 years it was time for a change, so they bought a nice new Rexhall push-out giant, and we "inherited" the old one. As a new "homeowner" I had to learn how everything worked. By now I've been familiar with most of them...air conditioning, gas stove and oven, ceiling fans, shower and bathroom (well, that's kind of an exaggeration, since there's only a sink and a toile…

Hello everyone! Üdv mindenkinek!